Wintersport - Reisverslag uit Medellín, Colombia van Donald Straathof - WaarBenJij.nu Wintersport - Reisverslag uit Medellín, Colombia van Donald Straathof - WaarBenJij.nu

Wintersport

Door: Donald

Blijf op de hoogte en volg Donald

14 Mei 2008 | Colombia, Medellín

Lekkere dag vandaag! Word ik om 8 uur door Alex uit mijn bed gebeld met het nieuws dat mijn Universiteit in de fik staat. Had ik bijna een meer dan geldige reden om er nog een semester Colombia aan te plakken. Gelukkig is mijn faculteit nog intact. Thomas en JanJouke, Bouwkundestudenten en nu ook in Zuid Amerika, hebben echt geen schoolgebouw meer om naar terug te keren... Heel jammer, gelukkig niemand gewond. We hebben met zijn allen in mijn softwareklas de filmpjes van nu.nl gekeken, iedereen was onder de indruk.
Gelukkig ook goeie dingen vandaag. We hadden al eerder een rondje EAFIT gedaan met onze wagen (chassis met motor en wielen), maar vandaag hadden we er een aanhanger aangehangen voor een verdergelegen bestemming: De Universiteitsbibliotheek, tevens het hoofdgebouw. Het mooiste was dat op onze aanhanger de Hoovercraft van een andere projectgroep lag. Vanwege geluidsoverlast in het verleden moest alles in het geheim en in het donker gebeuren.
Tot het moment van het starten van de motor ging alles in doodse stilte. Zodra de Hoovercraft gereed was gemaakt werd er een fles Champagne tevoorschijn gehaald en zegevierde het jolijt als vanouds. Ik moet zeggen dat ik nogal onder de indruk was van de volledig functionerende Hoovercraft, helemaal toen deze over het water voor de Bibliotheek zweefde (precies de reden dat we hierheen waren gekomen). Van vreugde sprong iedereen het water in om de Hoovercraft te kussen. Vond ik ook raar...
Het is hier bijna tentamenweek, dus een volle bibliotheek. Leuk ook om de verbaasde gezichten te zien van lezende studenten die over hun boekje kijken en een Hoovercraft voorbij zien varen. Het eindigde natuurlijk in ellende toen er mensen begonnen te klagen over de herrie. Maarja, wie komt dat ding uit het water halen... Nog harder lachen gieren brullen dus.

Naast deze buitengewone dag kan ik nog het een en ander vertellen over de afgelopen twee weken. Om te beginnen; De vrijdag na mijn verjaardag een feestje thuis van Alex (8 mei jarig) en mij. Vooraf dachten we dat we iets te gul waren geweest met het uitnodigen van vage bekenden, maar het is niet uit de hand gelopen. Het een en ander gedronken in huis, buiten op ons terras, om vervolgens de dichtsbijzijnde discotheek op zijn kop te zetten. Leuk en natuurlijk laat geworden.
Daarna de vrije dagen van begin mei gebruikt om me fysiek nog meer af te peigeren. Met Matthias en twee meiden van de Universiteit besloten we een roadtrip te maken naar de koffieregione van Colombia. Het is hier om de hoek, maar met een Twingootje door de bergpassen van het Colombiaanse achterland toch een helse tocht. De Ipod in combinatie met de twee speakertjes van het karretje hebben ons er doorheen geslagen.
Omdat we maar vijf dagen hadden, en er in de omgeving minstens twee keer zoveel dingen te zien en te doen zijn werd het rennen en vliegen. Normaal gesproken niet mijn stijl, maar mijn medereizigers waren niet te stoppen. Dag 1 werd dus 05:00 uur vertrekken, 6 uur rijden en vervolgens niet bijkomen in ons onderkomen met zwembad, jacuzzi, pooltafel en chillhoek, maar meteen de buurt verkennen.
Volgende dag naar HET attractiepark van Colombia: Parque del Cafe. Wat een schwalbe was dat! Het Drievliet is er spectaculair bij. Toch hebben we ons er een dag kunnen vermaken met attracties als paardrijden (is niet gay), karten, achtbaantje en botsbootjes. Daarna het Twingootje volgeladen met souvenirs zoals dat hoort. Flessen koffiewijn, koffiesnoepjes en versgebrande koffieboontjes. Daarna in een heel klein dorpje toch heel lekker gegeten.
Dag 3 uiteraard weer vroeg eruit om te gaan canopeen (langs metalen kabels naar beneden suizen), in Rio Claro al gedaan dus dat was succes verzekerd. Er was een uitgebreid parcours opgezet dus mijn portie adrenaline voor de komende week had ik alweer gescoord. Uiteraard moest ik mijn eerder opgedane skills even ten tonele spreiden (onderste boven naar beneden) wat resulteerde in een enkel die langs de kabel schuurde. Het is nu een mooie korst, en ik reken op een nog mooier litteken. Jeej, meer souvenirs! Daarna naar een ander klein dorpje om te lunchen en nogmeer paard te rijden in een prachtige vallei (is ons verteld). Vanwege de mist zagen we niks, maar het paardrijden was weer dikke pret. Ik was de enige die geen ruzie had met zijn/haar paard. Maar dat kwam misschien omdat ik een deal had met de mijne: Na afloop een slok van mijn bier en een Snickers. Zo werkt dat nou eenmaal in Colombia. En hij heeft het gehad!
Dag 4 was het meest spectaculair. Ik loop wel de hele tijd op te scheppen dat het hier zulk lekker weer is en bij jullie niet (jaja, nu inmiddels wel), maar het kan hier ook koud zijn. Daarvoor moet je wel weer vroeg opstaan en een hele tijd in een busje zitten die je misselijk schudt. Maar het is de moeite waard want je waandt je in een indrukwekkend maanlandschap van een vulkaan die in 1989 na een uitbarsting nog 800 slachtoffers eisde. Het laatste kwartiertje reden we door de sneeuw(!) en buiten Matthias (Duitser) en ik was de hele inhoud van het busje in de zevende hemel. Sneeuw is hier ongekend en voor de meeste Colombianen iets wat ze nooit van hun leven zullen zien. Op de top van de vulkaan was iedereen compleet verbouwereerd toen wij als volleerde experts met dat koude witte poeder begonnen te gooien. Vervolgens hebben we een cursus sneeuwpopbouwen gegeven. Wat waren wij populiar! Echter, mijn tweede sneeuwpop nekte me en ik kon niet meer lachen. Op meer dan 5100 meter hoogte wordt zelfs een sneeuwbal voor je uitduwen topsport. En de combinatie met de kou zorgde ervoor dat ik de weg terug rillend op de achterbank van de bus heb doorgebracht. Gelukkig kwamen we halverwege langs een 'thermal spring' (natuurlijk heet water) waar ik me heerlijk heb kunnen opwarmen. Helaas was het kwaad al geschied en moest ik de rest van de trip lijden onder een griepje.
Dag 5 heb ik mezelf weer vroeg uit bed laten sleuren voor een bezoekje aan een koffieboerderij. Volledig gedrogeerd en volgegoten met fruitsap heb ik een drie uur durende rondleiding gevolgd waar ik de volgende belangrijke informatie uit heb kunnen opvangen:

koffie is gezond,
de grote bonen zijn voor de smaak,
de kleine bonen zijn voor de aroma,
de beste koffie komt uit Colombia,
de beste koffie drink je in Duitsland (daar gaat het heen),
gebrande koffiebonen kun je eten en daarna voel je je heel goed.

Met deze informatie heb ik meteen een zak ongemalen koffiebonen aangeschaft bij de plaatselijke koffieboer als mijn drugs. De weg terug naar huis heb ik me heel goed gevoeld.

Inmiddels ben ik hersteld van mijn griepje en moet ik met andere problemen dealen: Mijn bankpas ik stuk. De Rabobank weet niet dat ik hier zit, dus op een nieuwe pas moet ik twee weken extra wachten. Ondertussen ben ik lekker economisch bezig. Als je niet bij je geld kan dan kun je het ook niet uitgeven.

Ik geloof dat er in Nederland al van het strand gebruik gemaakt wordt. Ik kan me mei 2007 nog herinneren (ook heet), evenals de zomer van 2007 (niet zo heet), dus wacht dus nog maar even met opscheppen over het weer in NL.

Doei, Donald

• 14 Mei 2008 - 06:02

Elwin:

klinkt weer goed man! alleen de titel begreep ik niet?!??! ik dacht die jongen is stiekem aan het boarden daarzo. Trouwens de surfvakantie in de laatste week van augustus gaat hem niet worden dude, dat is gewoon echt een lastige week. Maar laten we deze winter een vakantie boeken in de alpen dan! spreek je snel, later elwin

• 14 Mei 2008 - 07:12

Jaap:

Ha jongen!
    Het klinkt weer helemaal fantastisch man!
    Vergeet niet wat van die bonen mee te nemen als je terugkomt;)

Veel plezier nog daar!

Later, Jaap

• 14 Mei 2008 - 07:44

Wouter:

Ja, NL is deze weken koning zon! :)
    Jij bent koning vakantie... Lache joh!

laterr

• 14 Mei 2008 - 08:25

Pim Barendse:

Nou Donald, bijzondere belevenissen daar. Zelfgebouwde Hoovercraft? Top.
    Van het TH bouwkunde gebouw is inderaad niets over. Veel collecties, boeken maquettes verloren. Heel jammer.
    Hier nog steeds op en top zomer.
    Veel te beleven bemerk ik. Groet Pim

• 14 Mei 2008 - 15:54

Frans:

Gésus, jij maakt n hoop mee daar! Maar wel mooie dingen :) Ook een beetje nuttige dingen natuurlijk, is je Spaans al helemaal op en top?

He ik spreek je, Ciao

• 15 Mei 2008 - 12:18

Mathieu:

Glasgo Rangers - Zenit St Petersburg 0-2

• 15 Mei 2008 - 13:06

Dorine:

hey donald,
    Lang geleden, maar zo te lezen gaat alles prima daar (behalve dat die enkel er naar uitziet)
    Hier in Delft heeft iedereen het voornamelijk over Bouwkunde, verder is vanavond de Gier Bierestafette, maar dat wist je vast al :-)
    Tot skypes, NNMHJ

• 16 Mei 2008 - 08:56

Sander:

He gast,
    Lachen die hoovercraft..als ik later een voertuig voor de deur wil is het zo'n ding
    Verder lees ik en zie ik dat je Colombia flink aan het ontdekken bent, zonde van je enkel, maar ja, beetje uitleven is goed.....ja Toch

Mzls

• 21 Mei 2008 - 16:24

Esther:

Stoer verhaal van die hoovercraft, gaaf dat ie t doet! ..en die koffiebonen trip klinkt ook gzellig :) Wij hebben de afgelopen daagjes niet veel meer gezien dan woestijn, oase, ons zwembad en hangmatje. prima toeven in Huacachina, als je de tijd hebt moet je daar echt even heen! al is het aleen maar om van de duinen af te sandboarden en hoe geweldig dat is moet je maar even aan Thomas vragen...zien we je nog ergens? Groetjes Esther

• 24 Mei 2008 - 19:57

JanJouke:

Hee grapjas,
    Bouwkunde is iets anders dan werktuigbouwkunde en IO! Die faculteiten staan gelukkig nog!
    Verder klinken al je belevenissen weer top, ik ben echt benieuwd naar Colombia, gelukkig hebben we onze terugvlucht nog kunnen verzetten tot 30 juli, dus tijd zat.
    Ow, en als je toch een nieuwe pas regelt... zorg ervoor dat je ook een creditkaart van de rabobank of een postbankpinpas regelt, want met de pinpas van de rabo kun je echt helemaal niets in Peru.
    Groeten JanJouke

• 24 Mei 2008 - 20:01

Thomas:

Sandboarden in Huacachina, is alleen een aanrader als je ook ziekenhuizen van binnen wil zien. 8 hechtingen in je kin kosten hier toch maar 240 Sol...

Verder ben je lekker aan het klussen zie ik. Lekker man!!

En inderdaad, BK is niet hetzelfde als IO en WB...sjongejonge

Veel plezier met lassen en bier drinken!

We zitten nu in de Cordillera Blanca bij Huaraz (Peru)...

• 28 Mei 2008 - 02:09

Donald:

Foutje, maar voor mij doet heel ippon nog aan bouwkunde :)